Diana Schrijft

Mijn portfolio ‘schrijven’

Als door de bliksem getroffen

Getroffen worden door de bliksem en het overleven? Natuurfotograaf Ap Bernhart kan het wel navertellen, ook over het bijverschijnsel dat artsen voor raadsels zet.

Astronaut André Kuipers over EHBO in de ruimte

‘Okay, Houston, we’ve got a problem’ is een beruchte uitspraak van de commandant van de missie Apollo 13 toen zojuist hun zuurstoftank was ontploft op weg naar de maan. Falende techniek zet de ruimtevaart op scherp maar de veiligheid van de astronauten kent topprioriteit. Ervaringsdeskundige André Kuipers – tevens arts – vertelt over de eerste hulpverlening in de ruimte.

Brandwonden in de praktijk

Of het nu komt door vuurwerk, een schok van een elektrisch apparaat of een kopje hete thee, het credo ‘eerst water, de rest komt later’ is nog steeds van toepassing bij brandwonden. Wat er daarna komt weet het Brandwondencentrum in Beverwijk als geen ander.

Eerste hulp bij afvallen

Afvallen staat voor veel mensen bovenaan het lijstje van goede voornemens. De beste methode is een manier die bij je past, dus die je op de lange termijn kunt volhouden. Op de korte termijn lijkt een crashdieet een manier om alvast een voorsprong te nemen. Twee experts vertellen.

Eerste kennismaking met hulpverlening

Verzekeraar Univé in Haarlem heeft de plaatselijke EHBO vereniging Sint Bernardus uitgenodigd om ouders, grootouders en overige belangstellenden kennis te laten nemen van Eerste hulp aan kinderen.

Feesten, maar geniet met mate

Wat als feesten uitmondt in een nachtmerrie door teveel drugs of comazuipen? Hoe kan een EHBO’er het beste handelen?

Reddingsbrigade: onmisbaar in waterland Nederland

De reddingsbrigade Nederland spant zich in om de verdrinkingsdood in Nederland te voorkomen en te bestrijden. Veel hebben ze gemeen met EHBO’ers, niet alleen staat hulpverlening hoog in het vaandel, maar ook zijn het voornamelijk vrijwilligers.

Teken van gevaar

Hoewel teken dikwijls onschuldig zijn, raken er steeds meer besmet met de Borrelia-bacterie en kunnen dus de ziekte van Lyme overdragen. Deze infectieziekte wordt jaarlijks gemiddeld vastgesteld bij 25.000 mensen en kan leiden tot ernstige neurologische aandoeningen.

Toegankelijkheid is een teken van gastvrijheid

Marc de Hond is tv-presentator, ondernemer, schrijver, theatermaker en ja, hij zit ook in een rolstoel vanwege een dwarslaesie. Hij staat met beide benen volop in het leven: “Ik ga overal naar toe en zie wel hoe ik er binnenkom. Anders wordt mijn wereld te klein.“

Stichting Bootvluchteling: “We zien geen vluchtelingen, we zien mensen in nood”

Afgelopen maanden zijn de Griekse kusten overspoeld met bootvluchtelingen die een veilig heenkomen zoeken vanuit een oorlogsgebied als Syrië. Liesbeth Rietveld is adviserend verpleegkundige bij Stichting Bootvluchteling en zij vertelt over haar werk voor deze organisatie en haar ervaringen op Lesbos.

Weervrouw Helga van Leur: Code rood betekent stront aan de knikker

Meteoroloog en tv-weervrouw Helga van Leur vertelt over haar eigen ervaringen als EHBO’er, geeft tips over weersomstandigheden voor sporten, duurzaamheid en zet de feiten over onweer uiteen.

Advertorial: Sealing Valley: Leren en innoveren in Aalten

BEELE Engineering BV is uniek. Dat ze een enorme operationele expertise hebben op het gebied van brandveiligheid en bescherming tegen calamiteiten is welaan bekend. Dat er in Aalten een complete Kenniscampus zal worden gebouwd is echter geheel nieuw.

EHBO bij WK Veldrijden

Hoe houdt een EHBO-vereniging zich echter staande bij het wereldkampioenschap Veldrijden, dus wanneer de hele natie over haar schouder meekijkt?

Wees wijs met uw smartphone

Smartphones zijn niet meer weg te denken uit de huidige maatschappij. Vier op de vijf Nederlanders beschikt over een mobiele telefoon. Hoewel deze apparaten vaak verfoeid worden vanwege het asociale gedrag van de gebruiker, wegen de sociale voordelen op tegen de nadelen.

Redders te water: Brandweer duikteams in actie

Geluk, kalmte en een lifehammer zijn de belangrijkste ingrediënten die nodig zijn om de overlevingskansen te vergroten bij te water raken. Hoe en wanneer komen de duikteams van de Brandweer in actie?

Handhygiëne is een schone zaak

De eerste regel in de wereld van EHBO is het letten op de eigen veiligheid. In een ziekenhuis wellicht nog wel meer dan in elke andere werkomgeving. Belangrijk daarbij is handhygiëne.

EHBO op de Zwarte Cross

Het evenement Zwarte Cross heeft de reputatie van 'bier zuupen' en 'motors kieken' maar wees verzekerd dat er een strakke organisatie - zeker qua EHBO - achter zit.

Bewogen week op Tilburgse Kermis

Hoe zijn de EHBO-voorzieningen geregeld op de grootste kermis van de Benelux? Een kijkje in de keuken van de Tilburgse kermis.

Culturele achtergronden en EHBO

Nederland kent een multiculturele samenleving. Met ruim 16 miljoen inwoners is er diversiteit in zowel geloof, sekse als cultuur. In hoeverre moeten EHBO’ers daarmee rekening houden?

Als het vervoer het grootste probleem is: Wensambulance

Een gezond mens heeft 1000 wensen, iemand die ziek is vaak maar 1. Binnen de reguliere ambulancevervoer bestaat er veelal geen mogelijkheid om laatste wensen van mensen te vervullen waarbij het vervoeren en begeleidende zorg de grootste obstakels vormen.

Bundeling van krachten door Burgerhulpverlening

Om burgers in te schakelen bij reanimaties is een alarmeringssysteem opgezet met de naam HartslagNu. EHBO-gediplomeerden in Nederland zijn van harte uitgenodigd om zich hiervoor aan te melden omdat 6 minuten het verschil tussen leven en dood kan betekenen.

EHBO voor verstandelijk beperkten

Asten heeft als eerste een EHBO-cursus voor mensen met een verstandelijke beperking opgezet. De secretaris van EHBO-vereniging Asten, Tonnie Bronstein, vertelt.

Be prepared: EHBO bij Scouting

Kinderen worden bij de jeugdorganisatie Scouting al jong geïnteresseerd voor EHBO, en voor het ‘echte’ diploma en evenementenzorg kunnen ze doorgroeien naar de Medische en EHBO Stam (MES).

Vierdaagse feesten in Nijmegen

Bij festivals en grote (sport)evenementen waar veel publiek op afkomt, is de georganiseerde vrijwillige hulpverlening een onmisbare schakel. Hoe zijn taken en verantwoordelijkheden verdeeld en hoe zijn die afgestemd op werkzaamheden van de professionele hulpverleners? En wat maken de vrijwillige EHBO'ers zoal mee?

LOTUS® onmisbaar bij oefenen van hulpverlening

Geen EHBO-examens zonder LOTUS®-slachtoffers. Kan iedereen LOTUS® worden? Hoe ziet het werk van een LOTUS® er eigenlijk uit?

VISI als hoeksteen van de bouwsector

Beide kennisinstituten CROW en STABU hebben een transitie doorgemaakt van beheer- naar een innovatieplatform. Beiden kijken met de opgedane kennis van gestructureerde gestandaardiseerde systematieken kritisch naar de toekomst van open standaarden. Staat het raam van acceptatie ervan op een kier of staat de deur wagenwijd open?