Diana Schrijft
Wilma van den Bosch tekent voor puzzels Jan van Haasteren

Publicatie Ede Stad

Wilma van de Bosch uit Ede creëert puzzels Jan van Haasteren: ‘Donald Duck bracht ons samen’

Bron: EdeStad.nl

,,Ik ontdekte al snel dat je een heel nieuwe wereld kunt toveren met potlood en papier.” Wilma van den Bosch uit Ede is striptekenaar en de nieuwste aanwinst bij Studio Jan van Haasteren. De absurdistische tekeningen zijn vooral bekend in puzzelvorm en elk stukje kleurt een deel van het avontuur in. Eén onderdeel roept bij haar zelf ook vragen op.
Op een zolderkamertje in Ede-Veldhuizen is het atelier van Wilma van den Bosch. Haar man is ook tekenaar en zit in de ruimte ernaast. Het echtpaar heeft elkaar leren kennen op de redactie van Donald Duck, waar ze 33 jaar met veel plezier heeft gewerkt. De creatieve dame heeft een indrukwekkend cv opgebouwd. Niet alleen bij Disney maar ook kleutertijdschrift Bobo, meidenblad Tina en de Fabeltjeskrant. Sinds een jaar werkt ze voor Studio Jan van Haasteren die op 25 mei een tentoonstelling opent in Stadsmuseum Harderwijk ter ere van het 10-jarig bestaan ervan.

Personages

Wilma van den Bosch heeft zes puzzels voor de kinderlijn getekend en maakte een beschrijving van alle personages voor het zomerse doe-boek. Inmiddels heeft ze de eerste schetsen voor volwassenen gemaakt. Veel personages keren elke keer terug in de puzzels. Denk aan de kerstman, sinterklaas, Jan van Haasteren zelf maar ook de belastinginspecteur, politieagenten en boef. Grapjes als een haaienvin, de hardloopwedstrijd tussen slak en schildpad nemen hun eigen plaats in op de puzzel. De roep om inclusiviteit is beantwoord met de introductie van Rebecca, een personage van kleur.

Stijl

De kenmerkende stijl van Jan van Haasteren moet eigen gemaakt worden door alle tekenaars. Iets wat Wilma gewend was bij Donald Duck waar ook met ‘modelsheets’ gewerkt werd. ,,Qua grootte en kleur moet het kloppen. Verschillende tekenaars werken eraan, je moet het verschil niet kunnen zien.” Een collega duidde het verschil zo: ,,Stijl is iets wat je kunt aanleren. Bij je handschrift daarentegen komt je eigen persoonlijkheid naar voren.” Op de vraag of ze wel eens in de verleiding is gekomen om zichzelf tussen de personages te zetten moet ze een ontkennend antwoord geven, maar: ,,Ik heb mijn portret in de Jan van Haasterenstijl getekend, die staat aan de zijkant van de kinderpuzzels van mijn hand.”

Charlie Brown

Naar eigen zeggen heeft Van den Bosch een heilig ontzag voor Charles M. Schulz met de stripreeks Peanuts en dan met name Charlie Brown. Ook illustrator Dr. Seuss kan op haar bewondering rekenen. ,,Je hebt maar korte strookjes voor een grap. Bovendien moet iedereen die kunnen begrijpen en dagelijks een nieuwe aflevering. Ga er maar aan staan.” Voorkeur voor één van haar eigen creaties heeft ze niet: ,,Het is net of je uit je eigen kinderen moet kiezen. Een onmogelijke taak.”

Ecoline

De tekenaar mag zelf een thema bedenken en bijbehorende grappen. Van den Bosch maakt vooraf een lijstje met situaties die uitgewerkt kunnen worden. Hoewel alle tekenaars thuis werken, kunnen de schetsen gedeeld worden via samenwerkingssoftware ‘Airtable’ waarop over en weer feedback gegeven wordt.” Het creatieve proces neemt enkele weken in beslag. In haar atelier laat de striptekenaar diverse schetsen van haar werk zien. Op papier maakt ze met potlood een opzetje. De lijnen in de definitieve schetsen worden met watervaste inkt gezet. De tekeningen van Jan van Haasteren worden nauwkeurig ingekleurd met ecoline. ,,Er is weleens een experiment gedaan met het digitaal inkleuren, maar dat heeft de winkel nooit gehaald. Men houdt van het handwerk.”

Wie is Jane?

Een van de uitgangspunten op de tekeningen is de afbeelding van de naam ‘Jane’ en daarbij een kusmondje. Gaat het om Jane (die van Tarzan), of Jane Goodall (die van de apen) of actrices als Seymour, Fonda of toch G.I. Jane? Van den Bosch kent het verhaal daarachter nog niet. ,,Gaat ongetwijfeld in een van de komende tekeningen uitgelegd worden. Ik ben ook benieuwd.”

Over de tentoonstelling ‘Alle gekheid op een stukje’

Van 26 mei t/m 14 januari 2024 is in Stadsmuseum Harderwijk de tentoonstelling ter ere van 10 jaar Studio Jan van Haasteren te zien. In de tentoonstelling maken de bezoekers kennis met het werk van Studio Jan van Haasteren. Ze zien wie de tekenaars zijn, staan oog in oog met de originele platen, leren hoe een puzzelplaat ontstaat en ontdekken het geheim van de puzzels. Jan van Haasteren (87) werkte decennialang als strip- en reclametekenaar voor diverse opdrachtgevers. Vanaf 1980 gaat puzzelproducent Jumbo zijn humoristische reclameposters uitgeven als puzzels. Sinds zijn pensioen in 1995 tekent Jan uitsluitend nog puzzelplaten voor Jumbo. Zijn puzzels zijn zo populair dat er meer tekenaars nodig zijn om aan de groeiende vraag van de fans te voldoen. Daarom richt Jumbo in 2013 Studio Jan van Haasteren op, met versterking van Dick Heins en Rob Derks. Samen vieren deze drie tekenaars dit jaar het 10-jarig jubileum van Studio Jan van Haasteren. Met de komst van Mars Gremmen en Wilma van den Bosch heeft de studio nu vijf tekenaars.